a

Lorem ipsum dolor sit amet, consecte adipi. Suspendisse ultrices hendrerit a vitae vel a sodales. Ac lectus vel risus suscipit sit amet hendrerit a venenatis.

Hirtenstraße 19, 10178 Berlin, Germany
+49 30 24041420
ouroffice@vangard.com

OPG Balov Dragica

Med
Motokopačica Meccanica Benassi RL-408L
Solarni paneli

OPG Balov Dragica

Izgradnja i opremanje gospodarskog objekta za proizvodnju i preradu meda te kupnja stroja za uređenje i poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje

Predmet ulaganja je izgradnja gospodarskog objekta koja bi se provela temeljem prostornog plana uređenja općine Primorski Dolac na nerodnom dijelu poljoprivrednog zemljišta uz poštivanje svih uvjeta (udaljenost od stambenog dijela, udaljenost od puta, u dopuštenoj visini te sukladno s lokalnom graditeljskom tradicijom). Objekt bi sadržavao 20㎡podrumske prostorije (za skladištenja meda i pčelinjih proizvoda), 60 ㎡ prizemlja na kojem bi se nalazio WC s kupaonicom (6 ㎡)  te dvije prostorije (jedna namijenjena vrcanju meda te punionica meda – 20 ㎡)  te jedna prostorija (34 ㎡) namijenjena kao spremište mehanizacije, poljoprivrednog  i pčelarskog alata. Budući da prostornim planom, građevina mora imati krov, potkrovlje bi se koristilo za uzimljavanje nastavaka s pčelinjih zajednica.

Osim izgradnje gospodarskog objekta potrebna je nabavka motokopačice te solarnih panela. Glavni razlog nabave kopačice je ekonomičnost te smanjenje negativnog utjecaja na okoliš. Budući da su do sada potrebni radovi izvođeni sa starim motokultivatorom marke „ Agria” u koji je ugrađen dvotaktni otto motor. Dvotaktni motori su veliki potrošači ulja, potrebno ga je zasebno kupovati, neefikasno koriste gorivo i ulje tako da znatan dio goriva i ulja izlazi kroz ispušni kanal neiskorišten te je samim time ekološki neprihvatljiv, ponajviše zbog velikog emitiranja plinova koji su nastali zbog slabog iskorištenja goriva kao i velike količine ulja koje se troši u procesu. Širina dosadašnje kopačice iznosi 70 cm , a potrošnja iznosi 3 litre za 1 sat rada. Za obradu zemljišta s takvom kopačicom, potrebno je i do 6 sati rada. Nova kopačica bila bi širine 105 cm , što bi smanjilo potrebno vrijeme obrade zemljišta sa 6 sati na 2 sata, a dizelski motor umjesto dvotaktnog otto motora troši 0,7 litara za 1 sat rada. Dakle puno ekonomičnije trošenje derivata, a samim time i smanjenje negativnog utjecaja na okoliš.

Osim toga na planiranoj građevini koristili bi se obnovljivi izvori energije postavljanjem solarne ploče na krov za proizvodnju električne energije i grijanja vode. Ugradnja panela isplatila bi se nakon nekog vremena budući da bi zbog izgradnje objekta i potrošnja za električnom energijom porasla. Ulaganjem u objekt povećao bi se trošak uključujući potrošnju potrebnu za rasvjetu te većeg broja sati pri obradi meda zbog većeg broja košnica, a također i grijanja vode u sanitarnom čvoru objekta. Ugradnjom solarnog panela, postigla bi se veća ekonomičnost OPG-a budući da bi se nakon nekog perioda smanjio trošak struje, a i ovakav način energije, u potpunosti je prihvatljiv za okoliš.


Ukupna vrijednost ulaganja iznosi 150.770,00 kn. Maksimalni intenzitet potpore (15.000 € tj. 100% prihvatljivih troškova) iznosi 113.389,50 kn, dok financiranje iz vlastitih sredstava iznosi 37.380,5 kn. Spomenuti objekt izgradio bi se na č.z. 2070/1. , k.o. Primorski Dolac, broj z.k. uloška 115, površine 1200 ㎡, u vlasništvu Ante Balova, sina Dragice Balov koji je dao majci u najam spomenutu zemlju.

Kratke informacije
Tagovi:

EU fondovi, OPG Balov Dragica, Izgradnja i opremanje gospodarskog objekta za proizvodnju i preradu meda te kupnja stroja za uređenje i poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje, Mjera 6, Razvoj poljoprivrednog gospodarstva i poslovanja, Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. - 2020. godine

Autor:

Avensys

Vrijednost projekta:

150.770,00 kn

Kategorija:

EU fondovi

Datum:

15. ožujka 2017.